Banken koplopers in duurzame transitie

img

Nieuws - 20 mei 2021

Transitie naar duurzaamheid en financiële instellingen is een onverwachte partnerschap. Maar banken zijn activisten en koplopers in de transitie naar duurzaamheid, blijkt uit recent onderzoek.

Wat heeft een bank te maken met duurzaamheid? Uit recent onderzoek blijkt dat de financiële wereld een belangrijke rol speelt bij de transitie van bedrijven naar een meer duurzame organisatie.

Het onderzoek is uitgevoerd door advocatenkantoor Addleshaw Goddard, onder 1000 algemeen en financiële directeuren, investeerders en verzekeraars in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Nederland. De uitkomsten laten zien dat 92% van de bedrijven door hun bank beïnvloed zijn om duurzamer te ondernemen. Opvallend is dat de banken op de eerste plaats staan als beïnvloeders gevolgd door regering, investeerders en verzekeraars.

ABN AMRO en duurzaamheid

Een van de strategische pijlers van ABN AMRO is klanten op weg helpen naar duurzaamheid. Als bank hebben wij een duurzame strategie geformuleerd met lange termijn ambities. Ambities op het gebied van klimaatverandering en circulaire economie. Daarom is duurzaamheid een integraal onderdeel van onze dienstverlening. Als financiële rechterhand bieden wij onze klanten specifieke expertise op duurzaamheid en verwerken deze in onze producten en diensten.

Prioriteit in de strategie

ABN AMRO staat niet alleen in haar streven naar een meer duurzame en circulaire maatschappij. Uit genoemd onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle banken duurzaamheid als prioriteit in de strategie heeft opgenomen. Dit heeft consequenties voor bedrijven die een financiering willen afsluiten. Ontbreekt een duurzaamheidsstrategie dan zal het moeilijker worden om een financiering te krijgen.

Onverwachte activisten

Bedrijven moeten zich in deze transitieperiode voorbereiden op een duurzame toekomst. De omslag naar duurzaam ondernemen moet in de komende paar jaar in gang worden gezet. Zo niet, dan bestaat de kans dat de geldkraan dichtgedraaid wordt door financiers die dit als een belangrijke voorwaarde stellen.

Hoe onwaarschijnlijk ook, dit maakt banken tot onverwachte activisten en koplopers op het gebied van duurzaamheid.

 

Meer relevante artikelen

Bouwen aan de toekomst

17 juni

Het maken van de transitie naar duurzaamheid is voor veel bedrijven een grote stap. Toch is een duurzame toekomst dichterbij dan je denkt. Kijk bijvoorbeeld naar de bouwsector, waar CO2-reducerende bedrijfsmiddelen steeds vaker worden ingezet.

Covid-19 en de verschuiving in duurzame investeringen

23 juni

Het financieren van duurzame assets en projecten is een belangrijke focus voor ABN AMRO Lease. In dit artikel vertelt Claudio Moretti, verantwoordelijk voor Sales en Sustainability, over de uitdagingen en consequenties van de pandemie.

GroenLease: voordelig zonnepanelen leasen voor je bedrijf

21 december

Zou je ook graag zonnepanelen op het dak van je bedrijf willen, maar zie je op tegen de grote investering? Misschien is de GroenLease-regeling dan wat voor jou. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en krijgt een korting op de rente.